EMB Bloedtest

Ben je benieuwd of je een tekort hebt aan vitaminen of mineralen?

Of er voedingsintoleranties zijn?

Ben je al langere tijd moe, heb je vage klachten, buikklachten, is de batterij leeg, slaap je slecht, worden (sportieve) doelen niet behaald?

Dan is de EMB bloedtest wat voor jou!

 

 

Wat is een EMB-bloedtest en wanneer kun je deze inzetten?

Misschien heb je er een keer iets over gelezen of hoorde je via via over iemands ervaringen met de EMB-bloedtest. Wat doet deze orthomoleculaire test precies en bij welke klachten kun je hem het beste inzetten?

We leggen het je uit.

Wat is een EMB-bloedtest?

In de reguliere zorg worden bloedtesten ingezet om bloedarmoede, ijzertekort, schildklierafwijkingen, auto-immuunziekten en infecties aan te tonen, maar er kan nog veel meer uit bloed worden afgelezen. Ons bloed is immers ontzettend belangrijk: het vervoert ieder moment allerlei waardevolle stoffen door je gehele lichaam, van het topje van je hoofd tot aan je kleine teen. Bloed bevat zuurstof, voedingsbestanddelen en afvalstoffen die allemaal een rol spelen in de gezondheid.

In de orthomoleculaire geneeskunde wordt daarom de EMB-bloedtest ingezet. Dit staat voor Erytrocyt Mineralen Bloedtest en is een laboratoriumtest die wordt gebruikt om de mineralenstatus in het lichaam te testen door de concentratie van mineralen in de rode bloedcellen te meten. Zo kunnen eventuele tekorten aan voedingsstoffen worden opgespoord en krijg je inzicht in je eigen voedingstoestand en eventuele disbalans.

Wat toont de test aan?

Met een EMB-bloedtest krijg je inzicht in reguliere waarden (zoals de bloedplaatjes, hemoglobine, rode bloedcellen en witte bloedcellen), maar het kan ook verschillende tekorten, verstoringen en belastingen aan het licht brengen. Waarden die met dit onderzoek naar boven kunnen komen zijn onder andere:

  • Vitaminen- en mineralentekorten
  • Darm- en leververstoring
  • Vrije radicalen en toxiciteit
  • Virale en bacteriële belasting
  • Pancreasinsufficiëntie
  • Hormoonbalans

Wanneer neem je de test af?

Mineralen zoals calcium, magnesium, zink, koper en andere sporenelementen spelen belangrijke rollen in tal van fysiologische processen in het lichaam. Daarom kan de EMB-test onder advies van een therapeut worden ingezet voor een verscheidenheid aan klachten. Zo wordt de test bijvoorbeeld aangeraden bij aanhoudende vermoeidheid zonder duidelijke oorzaak, concentratieproblemen, spierproblemen, slaapproblemen, darmproblemen of vergeetachtigheid. Deze klachten kunnen namelijk allemaal veroorzaakt worden aan mineraaltekorten. De test kan je inzicht geven in deze tekorten, zodat je vervolgens – onder begeleiding van een therapeut – deze tekorten kunt aanvullen door aanpassingen in het voedingspatroon en eventuele suppletie.

Hoe wordt de EMB-test afgenomen?

De EMB-test wordt thuis uitgevoerd door een bloedmonster af te nemen (een kleine prik in de vinger) en deze vervolgens op te sturen naar een laboratorium. Hier wordt de concentratie van mineralen in de rode bloedcellen gemeten door middel van onderzoek. De resultaten geven niet alleen informatie over tekorten, maar ook over de opname, het transport en het gebruik van mineralen in het lichaam. Zo kan er uit de testresultaten worden afgeleid of de mineraalbalans van het lichaam invloed kan hebben op eventuele gezondheidsproblemen.

Nadat de resultaten van de test binnen zijn, kun je een afspraak maken voor een live of online consult met de orthomoleculaire therapeut waarbij je samen de resultaten bespreekt en een plan van aanpak maakt. Dit kunnen aanpassingen in voeding zijn, maar wellicht ook andere aanpassingen in levensstijl die de gezondheid kunnen verbeteren.

Ben jij benieuwd of een EMB-test iets voor jou is? Dan kun je altijd contact opnemen via info@natuurlijkergezond.nl of bellen naar 06-15 210 236 om te overleggen.