Chronische stress heeft een negatieve impact op onze gezondheid. In onze maatschappij is het voor veel mensen een uitdaging geworden om goed te kunnen ontspannen. Herstel vindt plaats in rust, dat is wanneer ons parasympatische systeem actief is. En slaap is één van de manieren om dat te bereiken. 

Uit onderzoek komt naar voeren dat zo’n 20% van de Nederlanders aan slaapproblemen leidt.   Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/11/een-op-de-vijf-meldt-slaapproblemen. Ik kwam dat ook tegen in mijn werk in de apotheek. Veel mensen slikken slaapmedicatie, dat is goed voor de symptoombestrijding maar het neemt de oorzaak niet weg. 

Veel slaapproblemen zijn het gevolg van een ongezonde leefstijl. Ons ritme van rust en ontspanning is veelal verstoort. Onze “vrije tijd” bestaat vaak niet uit rusten maar uit televisie kijken, e-mail checken, facebooken of shoppen en surfen op het internet. Een slaapprobleem is vaak het resultaat van een verkeerd energiemanagement overdag. 

Slapen is nodig voor een goed herstel en het verwijderen van afvalstoffen van ons lichaam. Zie slaap als een huishoudster van je hersenen: het repareert en zorgt voor een schone omgeving zodat hersencellen overdag goed kunnen functioneren. 

Je hebt het vast wel eens gemerkt dat je na één dag slecht slapen al minder kunt functioneren. Je kunt minder helder denken en alles kost meer energie. 

Een slechte nachtrust heeft grote negatieve impact op de gezondheid. Het vergroot de kans op bv diabetes type 2 of depressies. Bron: https://www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/product/af1626-slechte-slaap-een-probleem-voor-de-volksgezondheid .

Hoe kunnen we onze slaap nu verbeteren? Eet gezond! Waarom? Serotonine (een neurotransmitter) is de voorloper van melatonine en het stofje GABA, worden niet alleen in de hersenen geproduceerd maar voor een groot deel in onze darmen. Bron: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/105825-tekort-aan-serotonine-zelf-verhogen.html

Enkele tips: 

  • Vermijd of verminder verstoorders zoals koffie, alcohol, blauw licht van je computer/telefoon. 
  • Start de dag met beweging en buitenlucht. Ga elke dag naar buiten. Ook als de zon niet schijnt maak je dan nog serotonine aan wat bij kunstlicht bijna niet gebeurd. 
  • Verbeter je slaap/waak ritme, sta elke dag op hetzelfde tijdstip op. 
  • Eet minimaal 2 x per week vette vis. Vette vis is rijk aan omega-3 en dat is een bouwsteen voor je hersenen. 
  • Ook een magnesiumtekort kan leiden tot onrust en daardoor minder goed in of doorslapen. 
  • Zorg voor voldoende ontspanning, saliethee kan daarbij helpen. 
  • Mediteer

Related Posts