Wat zijn calorieën?

Een calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water met 1 graden Celsius te verwarmen. Een calorie is energie voor je lichaam. Net zoals een rijdende auto brandstof nodig heeft, heeft je lichaam calorieën nodig.

In diëten wordt met 1 Calorie (met hoofdletter) eigenlijk 1 kilocalorie bedoeld. Bron: Wikipedia.

Al heel lang wordt vastgehouden aan het waanidee van calorieën tellen om op een goed gewicht te blijven.  

Calorieën tellen kunnen jou en je gezondheid echter misleiden

Het is namelijk van belang uit welk voedsel die Calorie afkomstig is. Zijn het verteerbare of onverteerbare koolhydraten(vezels). Zijn die weer fermenteerbaar (leveren energie en zorgen voor soepele ontlasting) of onfermenteerbaar (verlaten het lichaam onveranderd).

Zijn de koolhydraten cellulaire (in de cel) of acellulaire? Cellulaire koolhydraten bevatten een celmembraan dat intact is. Ze worden gedeeltelijk door enzymen in speeksel en darm verteerd en komen zo geleidelijk in de bloedbaan terecht. Het onverteerde gedeelde komt in de dikke darm terecht en is daar de voedingsbodem voor de darmflora. Dit zijn de koolhydraten uit wortelen, ui, spinazie, sla, appels, kiwi, biet.

Acellulaire koolhydraten zijn niet omgeven door een intact celmembraan en deze worden gemakkelijk en snel door onze enzymen afgebroken tot monosachariden. Deze komen snel in het bloed terecht en veroorzaken een piek in de bloedsuikerspiegel.

En omdat ze zo snel afgebroken worden vormen ze in het begin van ons spijsverteringsstelsel een voedingsbodem voor slechte bacteriën. Denk dan aan tandplak, tandvleesontstekingen, en laaggradige ontstekingen in de rest van het lichaam.

Als gevolg hiervan ontstaat leptineresistentie (je voelt dan niet meer dat je genoeg gegeten hebt), overeten en overgewicht.

Acellulaire koolhydraten met een hoge dichtheid zijn o.a. bewerkte granen en knollen: brood, rijstwafels, cake, chips, witte rijst enz.

Caloriearme producten kunnen toch dikmakend zijn.

Lightproducten zijn het beste marketingproduct van de 21 e eeuw. Je laat aan de ene kant zien dat je minder calorieën moet eten en biedt daarop light frisdranken aan met maar 0 of 1 Calorie. Echter doordat je lichaam al iets zoets proeft gaat je lichaam al insuline aanmaken. Want het lichaam snapt alleen maar suiker. Het lichaam begrijpt kunstmatige zoetstoffen niet. Dat was er vroeger niet daarom heeft het lichaam nooit geleerd om daarmee om te gaan.

Insuline het hormoon wat ervoor zorgt dat suiker uit de bloedbaan wordt opgenomen en naar de cellen brengt of een teveel aan glucose opslaat in de vorm van glycogeen of vet. Vaak snel stijgende insuline spiegels kunnen de alvleesklier uit putten. Een alvleesklier met burn-out noemt met ook wel diabetes type 2.

Nog 4 waarschuwingen voor het gebruik van lightproducten:

  1. De lange termijneffecten van kunstmatige zoetstoffen zijn onbekend
  2. Vrijwel alle onderzoeken rondom kunstmatige zoetstoffen zijn gesponsord door de industrie
  3. Het is niet raadzaam om je te laten wennen aan zoetstoffen (paar honderd keer zoeter dan suiker)
  4. Het bevat geen enkele voedingswaarde, dus bijv. een kopje groen thee is altijd gezonder dan een glas light frisdrank

Het aantal calorieën zegt niets over de opname ervan.

Het lichaam een nou eenmaal geen simpele rekenmachine. Puur vanuit logica kan het niet kloppen dat het lichaam een simpele input en output heeft wat betreft calorieën.

Vaak schatten we de hoeveelheid calorieën totaal verkeerd in. Noten zoals bijvoorbeeld amandelen worden minder volledig verteerd. Wanneer we een handje amandelen eten (ongeveer 28 gram) nemen we per portie minder calorieën op en niet de 170 die op het etiket staat.

Dat komt o.a. doordat:

  • Sommige voedingsmiddelen een ‘sterk jasje’ hebben zodat ze ons eigen spijsverteringsproces kunnen overleven. Denk aan pitten en zaden die je gewoon weer achterlaat in de toiletpot. Dit is handig; die zaden hebben dan een ideale portie mest om weer te gaan groeien en bloeien. Zo beschermen planten het eigen nageslacht. Het maakt dus niet uit hoeveel calorieën ze bevatten. Je poept ze toch weer uit.
  • We ons voedsel vaak bewerken vooradat we het eten: door koken, bakken, fermenteren, flamberen noem maar op bewerken we ons voedsel. We kunnen dan makkelijker calorieën opnemen uit een stukje vlees of een aardappel. Dus eet je de aardappel rauw? Of helemaal tot kruimel gekookt? Het geeft nogal een verschil.
  • En we mogen onze darmen niet vergeten die miljarden bacteriën die gezellig in onze darm logeren; onze darmflora! Deze bacteriën eisen ook nogal wat calorieën voor zichzelf op. Dus hoe meer en gevarieerder je darmgasten zijn hoe makkelijker je op gewicht blijft. En die bacteriën helpen we om zeep als we b.v antibiotica onnodig slikken.

Ons lichaam is geen laboratorium en daar zijn vaak de calorieën die op het label staan op gebaseerd. Ieder lichaam werkt op zijn eigen manier met de middelen die voorhanden zijn. Je darmflora kan op vele manieren verstoort raken en dat begint al met de manier waarop je geboren bent. Ben je geboren d.m.v. een keizersnede of vaginaal?

Wat kun je dan eten zodat jij je darm lekker aan het werk gaat zetten? Dat is dus echt onbewerkte voeding. Veel en verse groentes en kruiden. Zorg daarbij voor kleur op je bord. Vis of kip of wild vlees. Handje noten, Knollen en zoete aardappel, gefermenteerde producten zoals bijv. rauwmelkse kefir maar ook zuurkool. Gezond voor de darmen en gezond voor je gewicht.

Nog even over overgewicht

Blijf weg van dat beschuldigende vinger: Iemand met overgewicht heeft vaak al zijn of haar hele leven gehoord:’ elk pondje komt door het mondje’. Dit is dus niet waar! Beweeg gedrag en je eetgedrag zijn een gevolg van meer factoren dan alleen de calorieën die je eet of wel of niet verbrand. Het niet kunnen afvallen is dus niet ‘je eigen schuld’. Je bent niet ‘te lui’, je bent niet ‘te gulzig’. Je gedrag is een gevolg van je gewicht. 

Er zijn dan bepaalde essentiële hormonen in disbalans: leptine (verzadigingshormoon), stress hormonen, geslachtshormonen en insuline. Dit is ook de reden dat mensen met overgewicht vaak ook diabetes type II krijgen. Als Oersterk coach kan ik je helpen je hormonen weer in balans te krijgen. Toch zijn er nu veel meer mensen met overgewicht dan vroeger: het type eten en leefstijl wat we nu overal om ons heen zien triggert die disbalans nog eens extra, dus ook omgevingsfactoren spelen een rol.

Wil jij nu begeleiding bij dit proces of wil je meer informatie? Maak dan gelijk een afspraak met mij.

Lieve groet,

Jacqueline

Related Posts