Jeremia 31vers 26: Hierop ontwaakte ik en sloeg mijn ogen op. De slaap had mij goedgedaan. 

Niet alleen slaaphormoon maar ook een krachtige antioxidant. Niet alleen minder rimpels maar ook mentaal sterker. 

Het belang van Melatonine

Melatonine is een krachtig antioxidant dat voornamelijk ’s nachts in de pijnappelklier in de hersenen geproduceerd wordt, omdat dan het meeste herstel van de cellen plaatsvindt. 

Eén van de taken van melatonine is om vrije radicalen (agressieve stoffen die in het ongunstigste geval schade kunnen aanbrengen aan cellen en weefsels) op te ruimen. Melatonine doet dit zeer effectief. Het is wel 5 keer krachtiger dan vitamine C en 2 x krachtiger dan Vitamine E. Het dringt door tot in de kern van de iedere cel in ons lichaam, waardoor schade aan de cellen en aan ons DNA wordt beperkt. Goede slaap verkleint zo de kans op kanker. 

Tijdens slaap herstel je. Je geneest. Slaap zorgt ervoor dat al je systemen weer worden gesynchroniseerd. 

Wat is nodig voor de productie van melatonine? 

Het belangrijkste wat we nodig hebben om melatonine aan te maken is donkerte. Vanaf de schemering begint ons lichaam met de productie van melatonine. 

Daarom is het ook zo belangrijk om ’s avonds het licht te dimmen en in ieder geval één uur voor het slapen gaan niet meer op beeldschermen te werken. Je kan daarvoor trouwens en filter op je computer of mobiel zetten of gebruik maken van een speciale bril. 

Ook is het eten van de juiste voeding belangrijk voor ons lijf om de productie van melatonine plaats te laten vinden. Voeding met voldoende eiwitten en voldoende vitaminen en mineralen om het omzettingsproces goed te kunnen laten verlopen. 

Hoe zorg ik dat ik voldoende melatonine aanmaak?

Eet de juiste voedingsstoffen en vermijd het gebruik van smaakversterkers. (E620-E625) 

  • Tryptofaan zit oa in gevogelte, vis en sesamzaad
  • Vitamine B6 in noten, banaan, haringFoliumzuur in groenten als spinazie, andijvie, snijbiet, broccoli
  • B12 in dierlijke producten als ei, vis, gevogelte en vlees
  • Ijzer(Fe) in cacao, maanzaad, pijnboompitten en spinazie
  • Magnesium in paranoten, cacao maanzaad, hennepzaad

Als aanvulling op gezonde leefstijlmaatregelen kunnen bepaalde supplementen de slaapkwaliteit verbeteren. Zo kan Magnesium bijv. nachtelijke krampen verminderen en het lichaam tot rust brengen, waardoor de slaap verbeterd. Ook CBD-olie kan voor spierontspanning en voor mentale rust zorgen.

Melatonine tabletjes zijn toch een veilig slaapmiddel? 

Dat is helaas niet helemaal waar. Artsen pleiten er al jaren voor om het niet meer via de drogist maar alleen op recept te laten verkrijgen. De reden hiervoor is dat onjuist gebruik juist kan zorgen voor slaapproblemen. Het kan je biologische klok helemaal ontregelen. 

Maar hoe weet ik nu of ik voldoende slaap krijg? 

Als je genoeg slaapt, word je vanzelf wakker. Heb je een wekker nodig om wakker te worden dan heb je een slaaptekort. 

Een gemiddelde slaapcyclus duurt 90 minuten. Als je midden in zo’n cyclus gewekt wordt, dan word je moe wakker. Word je aan het eind van een cyclus gewekt dan word je helder wakker. De app “sleep cycle” kan je ritme registreren en maakt je aan het eind van zo’n cyclus wakker. Deze app kun je gratis uitproberen. 

Wat moet ik onthouden?

Eet gezonde ‘slaapverwekkende’ voeding. Ondersteun het eventueel met supplementen. Zorg voor een goede slaapcyclus voor helder wakker worden. 

En nu? 

Eet gezond, voor receptenmagazines klik hier, zorg voor een goed slaappatroon. Verlicht je huis ’s avonds romantisch met kaarsen of ga kamperen 😊 

Zie ook mijn e-book met meer dan 30 tips voor een gezonde nachtrust

Related Posts