Ademhalen gaat vanzelf. Het is één van de processen in ons lichaam die aangestuurd worden door ons autonome zenuwstelsel.
We zeggen wel eens, je ademt verkeerd. Maar eigenlijk klopt dit niet. Je lichaam reageert altijd op een manier om het lichaam zo snel mogelijk weer in balans te krijgen. We kunnen dus beter spreken van disfunctioneel ademen.
Hyperventilatie is wel één van de bekendste disfunctionele ademhalingen die we allemaal wel kennen. Nu is dit een heel duidelijke klacht maar uit onderzoek blijkt dat we massaal disfunctioneel ademen.
Disfunctioneel ademen:
De gevolgen kunnen zijn: Droge mond, bekkenbodemproblemen (instabiliteit of incontinentie), Hoofdpijn, duizelig, zware benen, nervositeit, hartkloppingen, kortademig.
De reden daarvoor is tweeledig.
- Je cellen krijgen te weinig zuurstof door een oppervlakkige ademhaling.
- Door een verkeerde ademhaling krijg je te veel spanning op het middenrif, je diafragma. Deze is weer verbonden met je bekkenbodem en je hyoid (in je nek). Deze zijn neurologisch en fysiek aan elkaar verbonden. Bij stress worden hulp-ademhalingspieren gebruikt en die geven bij langdurig gebruik bewegingsbeperking. Bijv. in nek, lage rug of bekken.
Wat moet ik nu?
Een goede ademhaling is niet hoog en oppervlakkig maar loopt via je buik/middenrif. Daarbij is het van belang om via je neus adem te halen. Deze filtert en verwarmt de binnenstromende lucht.
Ga leren om dieper en minder frequent adem te halen. Je diafragma is een spier dus dat kun je trainen.
Hoe doe je dat?
Een goede buikademhaling is niet zo moeilijk, baby’s doen niet anders. We zijn het alleen verleerd. Als je door je neus inademt alsof je een lekkere geur opsnuift dan heb je hem al. Dan kun je niet anders dan via je buik/diafragma ademhalen.
En nu?
Train op een goede buikademhaling. Dat doe je het beste door dit te koppelen aan een dagelijkse bezigheid. Bijvoorbeeld onder de douche, tijdens het klaarmaken van je eten, vlak voor het slapen gaan en dan tegelijk benoemen waar je die dag dankbaar voor was. 😊