Het belang van Omega 3 vetzuren:

Het is van groot belang voor onze (cel) stofwisseling dat er een juiste balans is tussen omega 3 en omega 6.  Deze zogenaamde meervoudig onverzadigde vetzuren kan ons lichaam namelijk niet zelf aanmaken en moeten we dus via onze voeding binnen krijgen.  Daarom noemen we ze essentiële vetzuren. Een teveel aan omega omega 6 en een tekort aan omega 3 werkt ontstekingen in de hand. Omega-6 krijgen we met de hedendaagse, veelal bewerkte voeding in veel te veel binnen en omega-3 eigenlijk helaas niet. Omega 6 is plantaardig (o.a. zonnebloem, pinda, soja) en dat krijgen we via margarine, vlees en snacks genoeg binnen, maar de belangrijke omega 3 vetzuren (o.a. in vis, algen en schaaldieren) helaas niet.

Balans

Een gezonde balans tussen Omega 3 en omega 6 is een van de belangrijkste schakels voor gezondheid en het beperken of voorkomen van chronische ziekten.

De meeste mensen hebben een verkeerde verhouding omega 3 en 6 in hun lichaam. Soms is omega 6 zelfs 20 keer zoveel aanwezig als Omega 3. Ons moderne leven met bewerkte voeding, inactiviteit, chronische stress en slaaptekort zorgen vaak voor een verstoring in de vetzuurbalans. Dat kan invloed hebben op je kwaliteit van leven: je wordt sneller moe, prikkelbaar en hebt een verhoogde kans op verschillende klachten. Als je namelijk te veel omega 6 binnen krijgt dan sluiten de cellen zich af: de wanden van de cellen worden harder en daardoor minder goed doorlaatbaar. Omega 3 is in staat dit te repareren maar bij te weinig omega 3 kunnen beschadigingen onherstelbaar blijven. Daardoor nemen de cellen voedingsstoffen minder makkelijk op, en voeren ze ook afvalstoffen moeilijker af. Er kan dus minder interactie op celniveau plaatsvinden. Het gevolg hiervan is dat er sluimerontstekingen ontstaan, we noemen dit laaggradige ontstekingen. Deze kosten je lichaam veel energie, want je lichaam wil zichzelf ten alle tijden genezen (het zelf genezend vermogen activeren).

Vetzuren zijn dus essentieel voor optimale gezondheid!

  • Ze zijn nodig voor de opbouw van celwanden
  • Voor het immuunsysteem
  • Voor het transport van de vet oplosbare vitamines (A,D,E en K)
  • Voor een goede ontwikkeling en functie van de hersenen en de ogen.
  • De aanmaak van hormonen.
  • De aanmaak van energie
  • Bescherming tegen kou en schaarste
  • Goed voor bloeddruk en triglyceriden level

Simpel gezegd:

> omega 6 vetzuren zorgen voor het stimuleren en aanzetten van ontstekingen

> omega 3 vetzuren zorgen juist voor het remmen en uitzetten van ontstekingen

Let op: omega 6-vetzuren zijn dus niet persé slecht. Ze zetten ontsteking aan, en ontsteking is de start van de oplossing bij bijvoorbeeld blessures en als er bacteriën of virussen in het lichaam komen.

Dus onthoudt dit: er bestaan geen slechte vetzuren, maar wel verkeerde balansen in vetzuren.

Concreet is het advies:

> eet minder margarine, pakjes, zakjes, en gefrituurd voedsel (omega 6)

> eet meer zeegroenten, bladgroenten, schaal- en schelpdieren en vette vis (omega 3)

Voor optimale gezondheid – en zowel preventief als bij klachten – is het essentieel om jouw omega 6: omega 3 balans laag te houden.

Maar hoe kom je erachter wat jóuw balans is?

Het meten van je vetzuurbalans is op zich heel simpel. Dat kan al met een test waarvoor maar één druppeltje bloed nodig is. Door zo’n test weet je meteen of jouw vetzuurbalans in orde is of niet.

En de realiteit is: 97% van alle mensen heeft een verstoorde vetzuurbalans waarbij de verhouding omega 6 : omega 3 groter is dan 3:1.

Omega 3 uit vette vis is dus een krachtige aanvulling om de balans (veel) sneller te herstellen als gevolg van onze onnatuurlijke leefstijl in de onnatuurlijke maatschappij.

Omega 3 zorgt ervoor dat je triglyceriden* waarden dalen, de ontstekingswaarden dalen omdat je de verhouding omega 3 en 6 hiermee verbetert. Het is dus erg belangrijk om voldoende omega-3 binnen te krijgen om de verstoorde balans met omega-6 te herstellen. Omega-3 zorgt voor soepele bloedvaten, het is goed voor je hersenen en voor je algehele gezondheid. Je kunt ervoor kiezen om omega 3 als supplement in je voedingspatroon toe te voegen als vis( en dan bedoel ik niet de gebakken kibbeling 😊) niet regelmatig (2-3 x per week) op je menu staat.

Gezondheid en vitaliteit begint bij de basis op celniveau. Door een teveel aan omega 6 verhard en beschadigt de celwand (membraan), omega 3 is in staat dit te repareren maar bij te weinig omega 3 kunnen beschadigingen onherstelbaar blijven. Dit geldt voor alle cellen in ons lichaam. Zowel de omega 3 als de vit D3 die er ook in zit maakt dit een belangrijk supplement voor iedereen. Vetzuren zijn essentieel voor het lichaam om optimaal te kunnen functioneren. O.a. onze hersenen, spieren, huid en ons hartvaatstelsel is hiervan afhankelijk. Daarnaast worden geslachtshormonen uit cholesterol gemaakt dus ook een reden om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen.

Welke vetten zijn gezond en welke moet je vermijden:

Een handig ezelsbruggetje:

Verzadigd begint met een ‘V’ van Vast (bij kamertemperatuur) en de V van Verwarmen

Verhit voedsel zoals wokken en bakken en braden dus het liefst met een verzadigd vet als roomboter of kokosolie omdat deze beter bestand zijn tegen verhitting zonder dat de structuur verandert.

Onverzadigd begint met een ‘O’ van Olie (bij kamertemperatuur) en Onverwarmd

Binnen de groep onverzadigde vetzuren zijn er ook weer 3 groepen:

1. Omega 9 (olijfolie, sesamzaad, avocado). Advies: veel eten.

2. Omega 6, weer onder te verdelen in natuurlijk of onnatuurlijk:

» natuurlijke omega 6 (noten, zaden, wild vlees). Advies: met mate eten.

» onnatuurlijke omega 6 (zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie, saffloerolie, teunisbloemolie, pinda, pakjes en zakjes). Advies: vermijden.

3. Omega 3 (zeegroenten, groene bladgroenten, chiazaad, hennepzaad, avocado, vette vis (haring, makreel, zalm, sardientjes), walnoot, pompoenpitolie). Advies: veel eten.

Het is mogelijk om jouw omega 6 / omega 3-balans in kaart te brengen. Het geeft veel inzicht in jouw gezondheid. Een optimale omega 6 / omega 3-balans hoort dus lager dan 3:1 te zijn. In de praktijk heeft bijna iedereen een verkeerde omega 6 / omega 3-balans, dus een balans bóven de 3:1.

Via mij heb je de mogelijkheid te kiezen voor een 6 maanden traject om jouw vetzuurbalans te verbeteren. Door middel van een vingerpriktest meet je jouw vetzuurbalans aan het begin van het traject.

HET HERSTELLEN VAN JE VETZUURBALANS KOST MINIMAAL 4 MAANDEN

De eerste vingerpriktest doe je bij het begin, en de tweede test doe je na ongeveer 5 maanden. Zo doe je een “voor & na” meting en kun je zelf constateren hoe krachtig je vetzuurbalans verbetert en herstelt.

De buitenkant van iedere cel – ook van de rode bloedcellen – bestaat uit vetzuren. Het vernieuwingsproces duurt minimaal 4 maanden. Je gaat als het ware iedere cel van binnenuit vernieuwen en flexibeler maken. Letterlijk. En hoe flexibeler, hoe gezonder, want voedingsstoffen kunnen beter de cel in en afvalstoffen kunnen beter de cel uit.

Contact

Heb je hier vragen over mail me dan via info@natuurlijkergezond.nl

Neem ook vast een kijkje op mijn website www.natuurlijkergezond.nl. deze is nog niet helemaal klaar maar je kunt al een preview nemen.

En schrijf je HIER in voor mijn nieuwsbrief. Zo komt Oersterke gezondheidsinformatie automatisch jouw kant op. 

Related Posts