schaduw van 2 personen

Eeeh wat? Ik werd zo rood als een kreeft maar niet genoeg vitamine D? Hoe zit dat precies? 

Veel Nederlanders, bijna 60% heeft in de winter een vitamine d tekort. Alleen in de zomermaanden is de zonkracht in dit land wat op de 52e breedtegraad ligt sterk genoeg om ervoor te zorgen dat ons lichaam voldoende vitamine d aanmaakt. Veel mensen en vooral ouderen hebben daarom een (te) lage vitamine D waarde. Dit kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. 

Waarom is vitamine D zo belangrijk? 

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine maar een hormoon. Je kunt het namelijk zelf aanmaken. Het heeft verschillende functies. Het draagt bij aan het onderhouden van normale botten, het is van belang bij een sterk gebit doordat het de opname van calcium uit de darm bevordert. 

Verder draagt bij aan het normaal functioneren van het immuunsysteem en beschermt dit systeem tegen overactiviteit. Ook is het essentieel bij de productie van eiwitten en voor een goede spierfunctie. Ook tijdens Corona kwam de essentiële werking van Vitamine D steeds meer naar voren. (1)

Vitamine D tekort is in verband gebracht met vele ziektes. De bekendste is wel osteoporose (botontkalking), verlies van spierkracht maar ook hartfalen. 

Wat zijn de belangrijkste bronnen van vitamine D? 

Zoals al gezegd is zonlicht een heel belangrijke bron van vitamine D. Doordat echter het merendeel van de mensen binnen werkt lopen we zelfs in de zomermaanden kans op een tekort. Voor een optimaal gebruik van de zon zou je in de zomermaanden elke dag tussen 11:00 en 15: 00 uur ten minste een kwartier tot een half uur onbedekt (en zonder zonnebrandcrème) buiten moeten zijn. 

Verder zit vitamine D in vette vis, vlees, eieren, melk en boter en olie. Vitamine D is een zogenaamd vet oplosbaar vitamine zoals ook vitamine A, E en K. 

Wat heeft vitamine K met vitamine D te maken?

Beiden zijn vet oplosbare vitamines en deze 2 werken synergetisch aan elkaar. 

Vitamine D zorgt o.a. voor opname van calcium uit onze darmen en brengt dat via het bloed in onze botten. Is er echter een teveel aan calcium, vet en collageen dan kan er artherosclerose ontstaan dat vernauwingen in het bloedvat kan veroorzaken die weer zorgen voor een verhoogde bloeddruk en de werklast van het hart kunnen verhogen. Vitamine K2 ondersteund niet alleen de bloedstolling maar bind zich ook aan calcium waarmee het helpt om de bloedvatwand soepel en elastisch te houden en daardoor de kans op atherosclerose te verminderen. (2)

Kan ik in de winter niet gewoon een multivitamine tablet gebruiken?

Dat kan maar ik raad je het niet aan omdat in de meeste multivitamines een te lage dosering vitamine D bevat en vaak zit het dan in een tabletvorm en is het niet in olie opgelost waardoor de opname door het lichaam veel slechter is. 

Als ik in de zomer genoeg zon krijg dan is er toch geen probleem? 

Ja, als je genoeg zonlicht op je huid krijgt en je eet gezond met voldoende vet en vette vis dan sla je vitamine D op in je vetcellen en kun je daar in de winter van teren. Helaas is de zonkracht in Nederland maar enkele maanden sterk genoeg om vitamine D op te kunnen bouwen. Als vuistregel geld hierbij: Alleen als je schaduw korter is dan jezelf maak je voldoende vitamine D aan. 

Mijn huisarts kan wel vitamine D maar geen vitamine K controleren wat nu? 

Laat als het even kan in ieder geval je vitamine D controleren en zorg dat je een waarde van minimaal 75 nmol/L hebt. Vrouwen boven de 50 jaar wordt al geadviseerd om extra vitamine D te gebruiken.

Wil je ook de vitamine K testen? Neem contact met mij op dan kan ik dat voor je regelen.

Wat moet ik onthouden? 

Veel Nederlanders hebben een tekort aan vitamine D omdat we in Nederland maar enkele maanden de tijd hebben om voldoende op te kunnen bouwen. 

Voor een optimaal effect op je botten maar vooral voor je bloedvaten voeg je vitamine K toe aan je suppletie. 

Mensen die bloedverdunners gebruiken (warfarines, acenocoumarol of fenprocoumon) mogen niet zomaar vitamine K2 gebruiken. Overleg dan altijd eerst met uw arts of apotheker. 

Dat geldt zo wie zo voor mensen die medicijnen gebruiken. Altijd eerst controleren of suppletie geen contra indicatie heeft met de medicatie. 

Wat nu? 

Ben je net als ik één van die Nederlanders die wel extra suppletie kan gebruiken deze winter als aanvulling op een gezond voedingspatroon dan raad ik je Vitaily aan. Betaalbare basissuppletie vanaf slechts €1,50 per dag met voldoend vitamine D/K aangevuld met omega 3, magnesium, selenium en jodium in een praktisch dag zakje van biofolie

Vindt je dat nog teveel van het goede ga dan voor een goede vitamine D/K combinatie opgelost in olie. Bijvoorbeeld die van het merk vitakruid

(1): https://www.gezondheidsnet.nl/coronavirus/link-gevonden-tussen-vitamine-d-tekort-en-coronavirus

(2): https://www.orthokennis.nl/artikelen/vitamine-d-en-k2

Related Posts