Wat zijn de gevolgen van antibiotica op je darmen?
Misschien moeten we deze vraag eerst anders stellen?
Wat heeft onze darmgezondheid te maken met ons immuunsysteem?
Wij mensen dragen wel tot 1,5 kilo aan microben met ons mee. Dat zijn bacteriën, schimmels, gisten, virussen en andere eencellige wezens die samen ons microbioom vormen en zich voornamelijk in onze darm bevindt.
Een gezond microbioom bestaat wel uit 150 verschillende soorten bacteriën. Welke soorten in je darm leven dat verschilt per persoon. Iedereen heeft zelfs een uniek microbioom.
Het microbioom van je spijsverteringskanaal heeft een aantal belangrijke functies:
- Productie van spijsverteringsenzymen
- Productie van B-vitamine en van vitamine K
- Productie van antistoffen
- Gezond houden van de darmwand (voorkomen lekke darm)
- Trainen van afweersysteem
- Ze vertellen ons wanneer we vol zitten.
- Verteren van vezels
- Het produceren van neurotransmitters (2e brein) (1)
- Aanmaak van serotonine
- Verlaging cholesterol
- Productie cytokines (ontstekingsremmers)
We zien echter dat ontlastingsstalen van 40-50 jaar geleden een veel grotere variatie aan bacteriën bevat dan die van de gemiddelde westerste mens tegenwoordig. Vooral bij kinderen is het verschil opvallend. Oudere mensen die nog supergezond zijn blijken meestal een zeer gezond en divers microbioom te hebben. Al weten we nog niet alles over darmbacteriën maar het is al langer bekend dat een grote diversiteit erg belangrijk is. (1)
De ontwikkeling van je microbioom staat nooit stil maar zal continu veranderen. De vorming van je microbioom begint bij de geboorte.
Tijdens een vaginale bevalling wordt een kind blootgesteld aan de microben die zich in het geboortekanaal van de moeder bevinden. Dit vormt de basis van de ontwikkeling van het microbioom van het kind.
Kinderen die geboren worden via een keizersnede ontwikkelen hun microbioom via de microben van de huid van de moeder. Dat zijn heel andere microben en daardoor geen optimale start voor de ontwikkeling van hun eigen microbioom.
Ook borstvoeding (na minimaal 6 maanden) bevorderd de groei van een divers microbioom.
Dat is waarom ik in een consult altijd uit zal vragen op welke manier je geboren bent.
De ontwikkeling van het microbioom wordt gedurende je leven beïnvloed door je voedingspatroon, je bewegingspatroon, je slaappatroon, stress, medicijngebruik en bestrijdingsmiddelen, maar ook door blootstelling aan microben van andere mensen, dieren en van de omgeving (natuur).
Medicijngebruik en met name antibiotica heeft een negatieve invloed op je darmflora. De naam zegt het al. Anti=tegen biotica/biotisch= behorende tot de levende natuur. Het dood of verminderd bacteriën.
Een antibiotica kan echter geen onderscheid maken tussen de infectie veroorzakende bacteriën en ons microbioom. Dat is waarom zoveel mensen last krijgen van diarree na enkele dagen antibiotica gebruik.
Heb je van jongs af aan regelmatig antibiotica voorgeschreven gekregen dan heb je geen optimale darmflora op kunnen bouwen. Met alle gevolgen van dien. Doordat je immuunsysteem daardoor onder druk komt te staan komt het geregeld voor dat kinderen in een vicieuze cirkel terecht komen van falend immuunsysteem en herhalend antibiotica gebruik terwijl er eigenlijk d.m.v. een goede pre -en probiotica ondersteuning aan de darmflora gegeven zou moeten worden. Dat kan doorwerken tot in het volwassen leven en dan zien we bijv. ziektes als PDS optreden. (2)
Besef dat van een antibioticakuur van een week de samenstelling van je darmflora een jaar kan veranderen. (3) Het kost je lijf al 2 maanden voordat je darmflora hersteld is. (4) Ook wordt veelvuldig antibioticagebruik in de jonge levensjaren in verband gebracht met een grotere kans op overgewicht op latere leeftijd. (5)
Hoe krijg je nu een zo gevarieerd mogelijk microbioom?
Door gevarieerd en veelkleurig te eten. Vooral vezelrijk. Dan liever net de vezels uit brood omdat die oa saponinen bevatten maar vooral vezels uit groente. Probeer 500 gram groente per dag te eten verdeeld over 2 maaltijden per dag. Ik ben zelf erg gek op soep. Weeg maar eens een courgette of wortel of pompoen. Dan valt 500 gram best wel mee.
Drink daarbij voldoende. Liever niet de hele dag door maar in een paar momenten per dag enkele glazen tegelijk (bulkdrinken). Vooral voor mensen die te weinig drinken is dit een veel makkelijker manier om voldoende vocht binnen te krijgen.
Koffie en zwarte thee werken vocht afdrijvend. Drink liever na 14:00 uur geen koffie meer voor een optimale slaap. Ook een slaaptekort heeft gevolgen voor je darmflora.
Laat kleine kinderen op jonge leeftijd al kennis maken met dieren door bijv. ze mee te nemen naar de kinderboerderij. Ook het hebben van huisdieren bevorderen microbioom.
Wees zuinig met bewerkte en acellulaire koolhydraten waarbij suiker snel vrijkomen in het bloed zoals koek, brood, wraps en chips. Zij bevorderen de groei van “slechte” bacteriën en schimmels.
Het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen kunnen je juist helpen je darmflora te herstellen.
Heb je een antibioticakuur nodig dan zou ik je kunnen overwegen om probiotica in te zetten. Neem dat echter niet op hetzelfde tijdstip in maar laat daar enkele uren tussen zitten. Kies daarbij voor een mix van verschillende bacterie stammen zoals bijv. die van Bio-Kult. https://www.bio-kult.nl/. Zij hebben ook voor baby’s (die via keizersnee zijn geboren) erg goede probiotica.
Wil je zelf graag aan de gang met online begeleiding? Mijn mentor Richard de Leth heeft een online cursus: gezond in 4 weken voor je ontwikkeld. Misschien heb je nu even wat meer rust om daar lekker mee aan de slag te gaan. De prijs is momenteel verlaagt van €149.00 naar €97.00. Te bestellen via: https://oersterk.nu/product/online-voedingscursus-gezond-in-4-weken/ref/31/
Wil je een op maat gemaakt plan maak dan een afspraak. https://natuurlijkergezond.nl/consult/
Lieve groet,
Jacqueline