Een gebrek aan slaap verstoort het hormoon insuline waardoor je relatief meer nieuwe vetcellen aanmaakt. Ook zorgt een tekort aan slaap ervoor dat je lever niet genoeg kan detoxen. 

Gewicht wordt voor een deel door aanleg bepaald maar een belangrijke factor blijft leefstijl. Want ben je nu gevoelig of niet, de omgeving waarin jij je bevindt lokt bepaalde leefgewoontes uit. En waar bijna iedereen het alleen heeft over voeding of beweging wordt vaak één heel belangrijk aspect vergeten. De slaap!

Waarom is een goede slaap belangrijk?

Slaap zorgt voor herstel. Overdag worden allerlei structuren afgebroken en bouwen we gifstoffen die we via voeding of onze huid binnenkrijgen op. ’s Nachts tijdens diepe slaap doet je lever zijn uiterste best om je lichaam te “detoxen” en al die afvalstoffen weer te verwijderen. Daar heeft het toch minimaal 6 tot 8 uur voor nodig. Is die tijd er niet dan slaan die afvalstoffen zich in je lichaam op. (Stijve vingers bij opstaan). Slaap is het belangrijkste maar meest vergeten, anti-verouderingsmedicijn. 

Wat is een risico bij slaapgebrek? 

Slaapgebrek zorgt ervoor dat je minder gevoelig bent voor insuline. De afgifte van insuline is verminderd, de glucose in het bloed is verhoogd en de stofwisseling raakt vertraagd. Er worden hormonen gestimuleerd die zorgen dat je zin in eten krijgt. Ook duurt het langer voordat je een gevoel krijgt dat je vol zit. Er is in de stofwisseling een verstoring ontstaan tussen de hormonen greline en leptine. Greline zorgt ervoor dat je trek krijgt in eten en er komt meer van dit hormoon vrij bij slaapgebrek. Door slaaptekort ontstaat er minder leptine. Leptine zorgt ervoor dat je een seintje in de hersenen krijgt dat je genoeg hebt gegeten. Door deze verstoring kan het zijn dat je aanhoudend een hongergevoel hebt.

Zijn er nog andere gevolgen?

Een slaaptekort heeft ook andere gevolgen voor je lichaam. Zo zul je erg vermoeid zijn, werkt het geheugen minder goed, is de concentratie minder en zit je minder goed in je vel. Mensen die leiden aan chronische slapeloosheid kunnen depressief worden, last krijgen van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en lopen meer kans op het krijgen van een blessure als ze gaan sporten. Ook zullen zij door een verminderde weerstand vatbaarder zijn voor het krijgen van ziekten.

Maar ik ben gewoon een echt avondmens.

Als je ’s avonds lang doorgaat met leven zoals je overdag ook doet dan maakt je lichaam te weinig melatonine aan. Zodra het schemerig wordt gaat je lichaam daar al mee bezig. Als je dus ’s avonds te lang doorgaat met werk, flink sporten en schermgebruik (blauw licht) is er onvoldoende aanmaak van melatonine. Melatonine is een antioxidant dat ons slaperig maakt en het zorgt voor herstel gedurende de nacht. 

Ik mag zeker geen koffie meer? 

Als je echt kunt genieten van een heerlijke koffie moet je dat vooral blijven doen. Maar wil je echt je slaapkwaliteit verbeteren dan adviseer ik om na 15:00 geen koffie meer te drinken. Het duurt minimaal 6 uur voordat de effecten van cafeïne zijn uitgewerkt. Drink je meerdere kopjes per dag dan duurt het langer voordat de cafeïne is afgebroken. Daarnaast remt koffie de aanmaak van melatonine.

Wat moet ik onthouden? 

Een goede nachtrust is je grootste vriend. Duik regelmatig eerder je bed in als je wilt afvallen. Goede slaap zorgt voor een normaal insuline niveau en dat houdt je slank en gezond. 

Houdt rekening met je slaapcyclus van 1,5 uur. Rond de 7,5 uur slaap is optimaal. Tel daarbij de tijd op die je nodig hebt om in slaap te vallen en stel daar je wekker op in. Zo word je niet door je wekker midden in een slaapcyclus gewekt en word je fris en helder wakker. 

En nu? 

Download mijn e-book met meer dan 30 slaaptips. 

https://natuurlijkergezond.nl/gezonde-nachtrust/

Related Posts