De mens beter bestand tegen voedselschaarste als tegen voedseloverschot.
We zijn erg goed in staat om energie op te slaan voor later. Dit gebeurt in de lever, spieren en in vetweefsel. Mensen kunnen wel 30 dagen zonder voedsel!
We lezen dat ook in de bijbel terug. Daar werd het vaak gebruikt om je te bezinnen en om je te verootmoedigen voor God. Zo ook bijv Esther en haar dienaressen, zij vastte en bad en vroeg God om hulp voordat ze naar de koning zou gaan tegen het gebod van de koning in.
Ons lichaam is er dus prima tot in staat, maar we leven in een maatschappij die uitnodigt tot het de hele dag door consumeren van voedsel. Overal is eten te vinden.
Veel mensen eten te vaak en krijgen daardoor chronisch te veel calorieën binnen. Daardoor wordt vooral glucose als energiebron gebruikt, en is de mens nauwelijks meer in staat om andere energiebronnen, zoals vetzuren, ketonen en melkzuur te gebruiken. Dit vermindert je gezondheid, doordat ons lichaam een verminderde metabole flexibiliteit heeft en daardoor slecht kan overschakelen naar vetverbranding.
Dit is natuurlijk mede veroorzaakt doordat wetenschappers jarenlang al het vet de schuld hebben gegeven van het dikker worden van de bevolking.
Het nadeel van het missen van die flexibiliteit is dat er sneller energietekorten ontstaan in je organen.
Een klacht ontstaat door energietekort op desbetreffende plek. Dit tekort wordt veroorzaakt omdat je immuunsysteem langdurig actief is. Dit immuunsysteem eist de glucose op om actief te kunnen blijven. Andere organen worden hierdoor gedwongen om een andere energiebron te gebruiken, namelijk vet. Maar als het lichaam niet metabool flexibel is kan het niet zo goed vet als energiebron gebruiken. Op die manier ontstaan er eerder klachten.
Deze metabole flexibiliteit kun je o.a. verbeteren door middel van periodiek vasten.
Tijdens de uren dat je niet eet wordt het lichaam gedwongen om vetten en ketonen als energiebron te gaan gebruiken. Als je dit regelmatig doet leert het lichaam weer steeds beter om vet te verbranden waardoor je geen last meer hebt van energiedips en je weer sneller in je favoriete broek past.
Enkele andere voordelen zijn:
- Verlaagd risico op hart- en vaatziekten
- Verminderd risico op diabetes 2
- Versterk het effect van krachttraining
- En er zijn aanwijzingen dat door het vasten de ontstekingswaarden verlaagd worden waardoor het risico op kanker wordt verkleind.
Hoe doe je het?
Allereerst is het belangrijk om het te combineren met het eten van gezonde, pure voeding.
Verder zal het afhankelijk van de hoeveelheid beweging per dag zo’n 12 tot 24 uur duren voordat de glycogeenvoorraad in de lever is uitgeput en er een metabole switch plaatsvindt. Daarom wordt een vastenperiode van 12 tot 24 uur aangeraden.
Wat kun je verwachten?
Omdat veel mensen gewend zijn aan grote hoeveelheden koolhydraten kun je “bijwerkingen” krijgen als je enige tijd niets eet. Trillerigheid, vermoeidheid, trek in zoetigheid, hoofdpijn komen nogal eens voor als je hiermee begint. Dit komt omdat je lichaam het vermogen tot ververbranden is verloren en het eerst weer vetverbrandingsenzymen aan moet leren maken. Het lichaam zal zich langzaam aanpassen en dat zullen de “bijwerkingen” ook verdwijnen.
Hoelang duurt het aanpassen?
Uit onderzoek waarbij men 2 dagen per week of om de dag vastte bleek dat het lichaam 3 tot 6 weken nodig heeft om zich aan te passen. Het aanpassen zal sneller gaan als je het dagelijks toepast. (enkele dagen).
Wat moet ik onthouden?
Maak je lichaam metabool flexibel door intermitting fasting toe te passen. Bouw het aantal eetmomenten in eerste instantie af tot 3 x per dag 1 maaltijd, zonder tussendoortjes. Eet op minimaal 2 dagen in de week gedurende 12-24 uur geen voedsel. Water, koffie(beperkt) en thee zijn prima. Door dit toe te passen verminder je de kans op laaggradige ontstekingen, de voorloper van veel welvaartziekten. Op de momenten dat je wel eet is het belangrijk om ook echt goed te eten met ruime hoeveelheden groente, voldoende eiwitten en gezonde vetten.
En nu?
Maak kleine stappen naar een gezonder voedingspatroon. Start met het afbouwen van eetmomenten en met vasten tussen 19:00 en 7:00 uur. Probeer het daarna eens met het overslaan van een ontbijt.
Wil je weten of dit ook bij jou past of wil je wat extra begeleiding? Stuur me dan je vraag dmv een app op 06-15 210 236
Naast gezonde voeding is het nemen van de juiste suppletie erg belangrijk. Nu helemaal ter versterking van je immuunsysteem bij corona. Daarvoor raad ik je Vitaily aan. Gebruik kortingskode: Javitaal voor €7,50 euro korting.